Frequently asked questions
Door op het pijltje voor de vraag of de vraag zelf te klikken zal het antwoord onder de vraag verschijnen.
Staat de vraag er niet tussen of is het nog niet duidelijk, neem dan contact op en ik zal zo snel mogelijk antwoorden en de FAQ aanpassen.
Waarom kan ik mijn naam niet vinden op deze website?
Waaschijnlijk bent u niet ingelogd, Alleen met een gebruikersaccount kunt u veel meer zien en komt u waarschijnlijk uw naam wel tegen. Ook kan het zijn dat uw gegevens ons nog niet bekend zijn. We proberen ons te houden aan de wettelijke regels die er zijn voor privacy. Voor geboorte's is de termijn 100 jaar, voor huwelijken 75 jaar en voor overlijdens 50 jaar terug. alles wat daarvoor zit mag dus gepubliceerd worden. De rest van de gegevens is dus afgeschermd en alleen te zien met een account.
Hoe kan ik gegevens of foto's doorgeven?
Voor gegevens en foto's, neem aub contact op. Er zijn meerdere manieren om gegevens en foto's door te geven, eventueel is het mogelijk om de gegevens zelf te verwerken op deze website. Voordat ze definitief verwerkt zijn wordt er natuurlijk gecontroleerd of de juiste velden zijn ingevuld. Gegevens liefst met bronvermelding, zodat later makkelijk na te gaan is waar de gegevens weer te vinden zijn. Foto's graag voorzien van namen, zodat ze makkelijker te koppelen zijn aan de juiste personen.
Kan ik meehelpen met onderzoek?
Graag, neem contact op en er wordt uitgelegd wat er mogelijk is, tegenwoordig is er zelfs al heel veel te vinden op het internet zodat zoeken vanuit huis via de pc sneller gaat dan een archief bezoeken. Voor de pareltjes in de gegevens en voor eventuele verhalen van vroeger, ontkom je er niet aan om een archief of familie te bezoeken. Voor de gegevens van de burgelijke stand kun je heel goed vanuit huis zoeken. Bevolkingsregisters komen steeds meer online te staan. Kranten worden gedigitaliseerd en kun je vaak al digitaal op naam doorzoeken.
In deze website is ook het zoeken al makkelijker gemaakt door de onderzoek links. Rechtsboven in het scherm, als er een persoon geselecteerd is, zijn deze te vinden. Er wordt dan in de meeste gevallen al op naam gezocht, als de link wordt aangeklikt. Dus niet elke keer dezelfde naam intikken, maar gewoon klikken. Er zijn er op deze website nu 114 beschikbaar waarvan er 83 nederlandse links zijn. Waarschijnlijk zijn dan de meeste archieven van Nederland doorzoekbaar met een onderzoek link.
Er zijn een aantal links die niet direct op naam zoeken maar gewoon een link zijn, deze worden weergegeven op de website.
Waarom wordt mijn roepnaam weergegeven tussen aanhalingstekens?
Dit komt doordat kiwitrees van oorsprong een engelstalig/amerikaans CMS is. Uitleg over het gebruik van roepnamen/bijnamen is hier (engelstalig) te vinden.
Zoals kiwitrees door mij wordt gebruikt zal er over het algemeen de roepnaam tussen aanhalingstekens staan en onder de naam worden weergegeven. Is de naam echter een naam die precies overeenkomt met een of meer van de doopnamen/geboortenamen dan zal dit onderstreept zijn.
Voorbeeld: Jan Willem roepnaam Wim wordt weergegeven als Jan Willem "Wim". De naam Wim zal apart onder de naam staan bij roepnaam.
Jan Willem roepnaam Willem wordt weergegeven als Willem. De naam Willem zal apart staan bij roepnaam.
Doordat nickname uit het engels vertaald 2 betekenissen heeft namelijk bijnaam of roepnaam wordt een bijnaam in het engels op dezelfde manier als roepnaam behandeld en weergegeven, dus tussen aanhalingtekens.
Is het daadwerkelijk een bijnaam dan zal ik deze niet als roepnaam opnemen, maar als notitie vermelden.
Voorbeeld geven lijkt me hierbij dus niet nodig, omdat voorzover ik weet er geen bijnamen in dit bestand staan.
Waarom keuze uit 3 talen?
Deze website is in het nederlands, de vertaling is voor een gedeelte door mij gedaan, het grootste gedeelte was al vertaald. Mocht je dus verkeerd woordgebruik of spelfouten tegenkomen, geef het door zodat het aangepast kan worden.
De taal kan ingesteld worden in nederlands, US-engels en deens. Dit kun je rechtsboven in het scherm doen.
Voor mezelf is het makkelijker om te zien hoe bepaalde zinnen worden vertaald of welke zinnen nog niet vertaald zijn. Zo nu en dan kom je nog een engels zinnetje tegen, dit is dan vaak al wel vertaald, maar de vertaling is nog niet echt doorgevoerd, dit gebeurd met elke update van kiwitrees wel.
Het deens gebruik ik om te controleren of de zinnen zijn aangeboden voor vertaling, is het niet in het deens en nederlands vertaald dan zijn deze zinnen vaak nog niet ter vertaling aangeboden. Ook vertaal ik wel eens via deens naar nederlands, als ik niet het juiste woord kan vinden. Us-engels gebruik ik om bij problemen op de website makkelijker de juiste woorden te gebruiken. Tevens is het voor de maker makkelijker om het probleem te zien als de website in het engels staat.
Waarom staat er bij huwelijk of overlijden twee keer een vermelding van de leeftijd?
De leeftijd tussen haakjes is de berekende leeftijd tussen geboorte en de leeftijd waarop huwelijk of overlijden plaats vond.
De vetgedrukte leeftijd is de leeftijd die op de akte vermeld staat en is de opgegeven door de persoon zelf, door de degene die aangifte deed van overlijden of door de ambtenaar uitgerekend. Deze leeftijd kan dus afwijken van de daadwerkelijke leeftijd.
Waarom liever geen gebruik maken van Internet Explorer?
Internet Explorer is eigenlijk een "oude" browser. In kiwitrees wordt een bepaalde code gebruikt die niet goed verwerkt wordt door deze browser. Hierdoor kan het zijn dat je bijvoorbeeld niet kan scrollen. De opvolger van Internet Explorer, Microsoft Edge heeft hier geen problemen mee. Verder is het altijd beter om de laatste browser versie te gebruiken van welke browser dan ook.