Info

Meer achtergrond info over deze stamboom, genealogie en Kampen.

             

De gegevens voor deze website werden verwerkt met het programma Aldfaer. Dit is een nederlandstalig stamboomprogramma en erg prettig om mee te werken.

Foto's en documenten worden in Aldfaer gekoppeld aan personen. Vanuit Aldfaer word een GEDCOM-export gedaan. Gedcom is een bestandsformaat waarmee je genealogische gegevens kan uitwisselen tussen verschillende programma's. Vanuit Aldfaer kun je ook allerlei rapporten maken om te publiceren.

Voor deze website worden de foto's en documenten geüpload naar de server. Daarna wordt het Gedcom-bestand ingelezen in Kiwitrees. De koppeling naar foto's en documenten is dan gemaakt vanuit dit GEDCOM-bestand. Om ze in de juiste rij in het album weer te geven moet je ze nog 1 keer oproepen en ingeven wat het is, bv. document of foto of iets anders. Ook kunnen de foto's dan pas ingesteld worden, om weer te geven op de balk met fotootjes, op de startpagina.

Helaas moet je na een update met een nieuwe GEDCOM, alle media weer opnieuw instellen. Dit is als je veel foto's en documenten hebt, niet te doen. Zelf heb ik besloten om alleen nog met Kiwitrees te werken, om al dit extra werk te voorkomen. Dus geen regelmatige update meer, maar een bestand wat altijd up-to-date is.

Er zijn natuurlijk een hoop verschillen tussen deze programma's allebei hebben ze voor en tegens. Beide programma's naast elkaar gebruiken en de gegevens uitwisselen is haast niet te doen. Dit komt doordat er verschillen zijn  in het GEDCOM. Aldfaer gaat uit van GEDCOM 5.5, Kiwitrees van 5.5.1. Verder is de opbouw van de gegevens en bronnen anders, zodat de gegevens soms niet allemaal even leesbaar en logisch zijn. Je kan er een hele discussie over beginnen en voor beide manieren van denken valt wat te zeggen. Ik zou zeggen probeer het eens uit en ervaar dat Kiwitrees een bijzonder programma is, waarmee je meer kan dan alleen de genealogische gegevens bijhouden.