Info

Meer achtergrond info over deze stamboom, genealogie en Kampen.

Uitleg zoeken naar gegevens

Als je  genealogische gegevens wil zoeken, hoe en waar online kun je dan het beste zoeken? Je kan  natuurlijk gebruik maken van Google en gewoon je achternaam intikken, maar ik zal even het verschil laten zien.  Als voorbeeld gebruik ik de naam Willem Meijberg en Pieternelle Verhoeven. De getallen zullen in de loop der tijd veranderen, maar op 04-01-2017 zijn onderstaande getallen de uitkomsten.

  • Meijberg 51400 resultaten
  • Meijberg stamboom 4870 resultaten
  • Willem Meijberg 17000 resultaten
  • “Willem Meijberg” 501 resultaten
  • “Willem Meijberg” Verhoeven  156 resultaten
  • “Willem Meijberg” Pieternelle Verhoeven 118 resultaten
  • “Willem Meijberg”  “Pieternelle Verhoeven” 5 resultaten

Door gebruik te maken van aanhalingtekens verklein je het aantal resultaten  en vergroot je de kans op de juiste gegevens. Ook het geavanceerd zoeken op Google is een goede mogelijkheid. Neem gegevens van een website met stamboom nooit klakkeloos over maar controleer deze altijd aan de hand van originele akte’s. Maak hiervoor gebruik van websites als wiewaswie.nl of zoekakten.nl.

Het zoeken op Delpher kun je net zo doen:

  • Meijberg 810 resultaten
  • Willem Meijberg 182 resultaten
  • “Willem Meijberg” 4 resultaten
  • W. Meijberg 60 resultaten
  • Maar ook Willem PROX Meijberg levert 18 resultaten op. Door PROX er tussen te zetten wordt er gezocht naar de combinatie Willem en Meijberg en deze 2 woorden staan maximaal 10 woorden van elkaar verwijderd.Zoek je dus een overlijdensadvertentie van iemand is dit handig om met de achternamen te doen, eventueel voorletters erbij (of bij een van de twee namen) en die tussen aanhalingstekens. Dus bijv."W. Meijberg" PROX "P. Verhoeven"

Verhoeven laat ik even weg, omdat deze combinatie geen resultaten oplevert. Wel heb je aan de linkerkant nog opties om de resultaten te verkleinen. Door de checkboxen aan te vinken kun je heel gericht zoeken.

Wiewaswie combineren met zoekakten.

Door in wiewaswie te zoeken kun je redelijk makkelijk de akte’s opzoeken op zoekakten.nl. Door hier de voor-en achternaam in te tikken geeft het 132 resultaten.

afbeelding 1

Door op uitgebreid zoeken te klikken en daar de naam in te tikken kom je hier op wiewaswie 

afbeelding 2

en wordt het aantal resultaten minder.  Ook door het instellen van de rol of documenttype vermindert het aantal resultaten. Verder door het invullen van een bepaalde periode vergroot je de kans om sneller bij het juiste resultaat te komen. Ook kun je de resultaten sorteren op bijvoorbeeld plaats of datum. In het geval van zoeken op Willem Meijberg en gesorteerd op aktedatum is de eerste akte waarin de naam Willem Meijberg voorkomt een akte uit 1814 in Deventer. Aan de linkerkant staat een symbooltje van een scanner waardoor als je op het resultaat klikt, je een miniatuur van de akte ziet, door hierop te klikken kun je de akte bekijken.

afbeelding 3

Nu in combinatie met zoekakten ga ik zoeken naar akte 68 van overlijden, ingeschreven 30-05-1821 van Pitronella Verhoeven in Kampen, hierop staat Willem Meijberg vermeld als man. (Dit is het eerste resultaat zonder het scanner symbooltje)

 

.afbeelding 4

Hiervoor dus naar zoekakten.nl, maak een keuze uit de provincies, in dit geval OV(Overijssel)

.afbeelding 5

Zoek in de lijst Kampen op en klik hierop.

afbeelding 6

Vink de optie overlijden aan en klik op maak een keuze.

afbeelding 7

Zoek het jaartal in de betreffende links, in dit geval overlijden 1811-1822.

afbeelding 7

Klik aan de rechterkant op index per film, hierdoor krijg je de jaartallen onder elkaar te staan en achter het jaartal de nummers waaronder de afbeeldingen op familysearch staan. Hier zijn de jaren en afbeeldingen ook nog eens gescheiden op akte’s en tafels.

afbeelding 8
Hoe nu snel  van akte 68 de afbeelding zoeken. Deel 68 door 4, uitkomst is 17. Klik op de link van de akten(659/713) Links op de zwarte balk staat het eerst image nummer in dit geval 659. Het getal 4 neem ik omdat er meestal 4 akte;s van geboorte of overlijden op een afbeelding staan, Een enkele keer kom 6 of 8 akte's op een afbeelding tegen. Wat huwelijksakten betreft staan er meestal 2 op een afbeelding, alhoewel ik ook wel 1 per afbeelding ben tegengekomen,Is dit het geval dan natuurlijk deze berekening iets aanpassen. Verder kan het wel voorkomen dat je toch op een heel andere akte/afbeelding terechtkomt. Het kan dat op Familysearch er een paar extra afbeeldingen tussen zitten doordat net de film vol was of er per ongeluk 2 afbeedlingen van dezelfde akte's gemaakt zijn.

afbeelding 9

Tel hier 17 bij op en verander het imagenummer naar 676 en druk op enter. Op de image die je nu opent zie je rechtsonder de overlijdensakte.

afbeelding 10

Zoeken via de tafel (714/716) kan ook, klik op de link. Je komt nu op afbeelding 714 door op het pijltje rechts van 714 te klikken kun je doorklikken naar de juiste letter in het alfabet op de pagina. Voor Verhoeven dus 716, achter haar naam staat een nummer nml: 18 Dit is het folio nummer.

afbeelding 11

Als je nu op zoekakten.nl weer op de link 659/713 klikt, zie je op de afbeelding rechtsboven een nummer staan. Dit is dus nummer 1. Om bij folio 18 te komen moet je dus 17 bij het image nummer optellen. Soms staat er achter een folionummer  een v of vo, dit betekent verso oftewel achterkant van de bladzijde, op familysearch vaak de linkerkant van een folionummer hoger.

Zoeken in Amsterdam via zoekakten

Het zoeken via zoekakten in Amsterdam werkt vergelijkbaar, alleen kom je vaak registernummers en folionummers tegen. Via wiewaswie kun je van de huwelijksakten de registernummers en folionummers vinden. Voor de geboorten en overlijdens zul je eerst de persoon in een 10-jarige tafel op moeten zoeken, ook kun je gebruik maken van de indexen van het stadsarchief Amsterdam door te zoeken in de bevolkingsregisters, je slaat dan in feite een stap over. Met een beetje geluk staan beide datums (geboorte en overlijden) hier op een kaart. 

  • Tip 1: Als je in een index zoekt en je hebt een niet veel voorkomende naam, kun je door de link in de adresbalk aan te passen in allle indexen tegelijk zoeken. bv in de link https://archief.amsterdam/indexen/bevolkingsregisters_1851-1853/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=jansen&x=17&z=a moet je het getal wat achter x= staat aanpassen naar 0(nul). Doe je dit met dus een veelvoorkomende naam dan heb je dus veel zoekresultaten waar bijna niet doorheen te komen is. 
  • Tip 2: Van Amsterdam is al een gedeelte geindexeerd op Familysearch. Hier kun je zoeken op naam. Geef wel aan wat je zoekt, dus geboorte, huwelijk of overlijden vul ook de plaats in en eventueel land, ook de periode of jaar kun je toevoegen om de resultaten zo goed mogelijk te krijgen. Houd ook rekening met naamsvarianten, door aan te vinken of dit de exacte naam moet zijn of juist niet. Bij sommige resultaten zijn de afbeeldingen al gekoppeld. Anders verder zoeken via zoekakten.
  •  Tip 3: In de huwelijkse bijlagen van iemand die in Amsterdam geboren is, zit bijna altijd een extract van geboorte, hierop staat het register en folionummer vermeld, ook op overlijdensextracten van de ouders die zijn overleden in Amsterdam staat registernummer en folionummer.

In de 10-jarige tafels vind je dan de aktedatum, je gaat dan naar de tafel van het jaar waarin je de naam weer opzoekt, zelfde pagina op zoekakten. klik op de link en op familysearch zoek je de naam op in het alfabetische register.  Achter de naam staat meestal de datum met een registernummer en folionummer. Zoek het desbetreffende register op zoekakten op en ga dan naar het juiste folionummer op familysearch. Ook kan het zijn dat er alleen een datum staat op zoekakten, zoek dan het register van de juiste periode waarin die datum valt.(Let op: soms zijn er twee registers een met even en een met oneven akte's, je zal ze dan allebei moeten nakijken.) Klik op die link en zoek op familysearch  naar de juiste akte door naar de aangiftedatums te kijken en naar de naam van de persoon die je zoekt. Bekijk ook eens de uitleg op zoekakten.

Vermeld bij de bronvermelding van Amsterdam altijd registernummer en folionummer en dan pas het aktenummer. Alleen akte nummer vermelden, maakt als je terug wil zoeken het weer net zo lastig als toen je de eerste keer de akte zocht.

Voor het zoeken naar huwelijkse bijlagen zoek je op zoekakten naar het juiste jaar en in het geval van Amsterdam naar het juiste registernummer. deze staan vermeld op wiewaswie.nl. Eenmaal op familysearch klik je in het scherm waar de akte wordt weergegeven op de derde optie in het menu aan de linkerkant van de afbeelding. + = zoom in, - = zoom out de 3e optie is om te kiezen tussen weergave van meerdere afbeeldingen of 1 afbeelding, 4e optie volledig scherm.

afbeelding 13

 Soms kun je door iets in te zoomen al lezen om welke akte het gaat, doordat het nummer bij de bijlagen staat. Anders moet je op de gok een tussenblad aanklikken waarop het nummer staat.  Meestal zijn dat de bladen waarop bijna niet vermeld staat als de weergave op meerdere afbeeldingen staat.Dan ongeveer per rij 1 akte rekenen en meestal zit je al scrollend aardig in de buurt van de bijlagen waar je naar op zoek bent.

afbeelding 14

Zoeken in huwelijksaangiften en afkondigingen is vaak alleen op datum te doen. De aangifte is meestal zo’n 3 weken voor het huwelijk, de afkondigingen vinden plaats tussen de aangifte en het huwelijk zelf, over het algemeen op zondag. Houdt er rekening mee dat er 2 afkondigingen zijn.

Zoeken naar DTB gegevens op familysearch is wat lastiger, maar door gebruik te maken van de indexen op zoekakten best te doen, alleen moet je dus wat meer afbeeldingen bekijken. Het terugvinden van een nummer van bv een doopboek kun je doen door meerdere afbeeldingen weer te geven en dan omhoog te scrollen. Meestal zie je dan een zwarte en/of een witte afbeelding vlakbij elkaar waarop gegevens vermeld staan.

Verder hebben bijna alle archieven hun eigen website met hun eigen manier van zoeken. De meest belangrijke websites, kun je hier op de website onder de knop onderzoek links vinden. Kiwitrees vult dan automatisch de naam aan bij de meeste links, houdt daar rekening mee, omdat de schrijfwijze best anders kan zijn dan jezelf in de stamboom hebt ingevuld. De nederlandse links daarvan zijn de meeste door mij gemaakt en getest .Komt binnenkort nog een uitbreiding op deze module, waarbij je de naam kan invullen van een persoon die niet in de stamboom voorkomt,. Dit is echter nog in ontwikkeling en ben dit op mijn lokale testwebsite nog aan het testen. De eerste resultaten zijn in ieder geval goed.